Baltaları Biledik mi?

Sevval Hatice ÖTER
4 min readNov 27, 2022
Photo by Dan Edwards on Unsplash

Baltaları bileyerek görünmeyenin ardındaki Dünya’yı görmeye başlayabilir misin?👀

Bu hafta Miuul‘da baltaları bileme haftamızdı, ben de içerikleri ve ödevlerimi vize haftası gelmeden önce bildirimler kapalı moduma alıp bitirdikten sonra vizelerime yoğunlaşmıştım.

Peki bu hafta bana neler ilham verdi?

🤝Takvimler 21–27 Kasım Haftasını bitirirken bu haftaki konuklarımla tanışın: Sofya Kovalevskaya ve Kobe Bryant✋🏻

Farklılıkları ve zihin yapılarıyla bu hafta beni etkileyen iki insan Sofya Hanım’ı şiir ve matematiğin beraber olduğunu ele alması ve STEM Alanında bana ilham olmasıyla ;

Kobe’yi de düşünce yapısı(mindset) nedeniyle beni çok etkilemesi nedeniyle konuk alıyorum.

Sofya Kovalevskaya :

“Ruhta şair olmadan matematikçi olmak imkansızdır. Matematiği okumamış pek çok kişi aritmetik ile karıştırıp kuru ve verimsiz bir bilim olarak görmektedir. Ancak gerçekte, büyük miktarda hayal gücü gerektiren bir bilimdir.”

Sözüyle aslında hayal etmenin ve imajine etmenin Matematiği kavramak için gerekli ve önemli olduğunu,bu yetkinliklerden yoksun olanların bu kavramları ve soyut dünyayı sadece ezber olarak hafızada tutup kavrayamadığına dikkatimi çevirmemi sağladı.

Sofya Kovalevskaya kimdir?

İlk büyük kadın Rus Matematikçidir.Kuzey Avrupa’da ilk kez tam profesörlük alan kadındır. Ayrıca bilimsel bir dergide editör olarak çalışan ilk kadınlardandır.Sofia 11 yaşındayken odasındaki duvar, diferansiyel ve İntegral denklem ders notlarının sayfalarıyla kaplanmıştı.Matematiğe olan doğal yeteneğine rağmen eğitimini Rusya’da tamamlayamadı. Çünkü o zamanlar kadınlar üniversiteye kabul edilmiyorlardı.

Yurt dışında okumak içinse babasının veya kocasının yazılı izni gerekiyordu. Bu sebeple Sofia genç bir paleontoloji öğrencisi olan ve daha sonrasında Charles Darwin ile beraber çalışmasıyla ünlenecek olan Vladimir Kovalevsky ile sahte bir evlilik yaptı.

1874'te doktora tezi olarak Göttingen Üniversitesi’ne kısmi diferansiyel denklemler, Satürn halkalarının dinamikleri ve eliptik integraller üzerine üç makale sundu. Weierstrass’ın desteğiyle, Weierstrass onu olağan sözlü sınavlardan muaf tutmayı başardıktan sonra, matematikte en iyi doktora derecesini kazandı.

Kovalevskaya böylece bir Avrupa üniversitesinde doktora derecesi alan ilk kadın oldu. Kısmi diferansiyel denklemler üzerine yazdığı makale, uygun şekilde tanımlanmış başlangıç / sınır koşulları altında bu tür denklemlere yerel çözümlerin varlığını ve analitikliğini kanıtlayan Cauchy-Kovalevskaya teoremini içermektedir.

On dokuzuncu yüzyılın sonlarında Rus nihilizminin ilerici politik ve feminist akımlarına dahil olan Kovalevskaya, bir anı, Bir Rus Çocukluğu, iki oyun da dahil olmak üzere birçok matematik dışı eser yazdı ve kısmen otobiyografik bir roman olan Nihilist Kız ‘ı kaleme aldı.Bunu bana biri hediye alırsa çok mutlu olurum. 😅

Nice’deki bir tatilden döndükten sonra 1891'de kırk bir yaşında zatürre ile komplike olan salgın gripten öldü.

Kobe’ye geri dönelim🏀

Kobe ‘nin bu hafta şu sözü her gün uyandığımda kulaklarımda çınladı:

“Erken kalktığınız ve çok çalıştığınız zamanlar. Geç saatlere kadar ayakta kaldığınız ve çok çalıştığınız zamanlar. Canınız çalışmak istemediğinde, çok yorulduğunuzda, kendinizi zorlamak istemezsiniz ama yine de yaparsınız. Bu aslında rüya.”

Bana bir sporcunun zihin yapısını kavramama yardımcı olan Mustafa Namoğlu’na ve Kolay Değil Kanalına teşekkürler.🥹

Soyutluğun içinde ve tüm sembollerin derininde öyle bir anlam görmeye başladım ki; bazen algılarıma karşı gelip yok saydığım her şeyi varsaymamı bazen de yokluğunu bildiğim olayları ve kavramların yokluğuna gölge düşürüp “Acaba var mı? “ sorgulamasına neden olmamı sağlayacak bir ışık hüzmesi görmeye başladım.

Tüm hafta kesintisiz olarak Matematikle meşgul olunca haftasonu gözlemlerim değişti ,belki de baltaları bilediğimden belki de kimilerinin tarifiyle balataları yaktığımdan Nazım’ın dediği gibi görünmeyenin arkasındaki Dünya’nın yanılsamaları beni cezbetmeye başladı.

Yaşamanın cidden hissedildiği hayatlarda mesela erken kalkarak Kobe gibi çok çalıştığınız zamanları olan bir hayatta ama öyle Protestan İş Ahlakı gibi bir anlayışla değil de baltaları bileyerek zaman zaman durup geri çekilip, görünmeyenin ardındaki Dünya’yı anlamaya çalışarak .

Görünmeyenin ardındaki Dünya’nın,kiminin Matrix dediği kiminin de Dijital Dünya olarak adlandırdığı dünyanın olduğu sorgusuna kapıldım.

Bir ve sıfırlardan oluşturduğumuz bu yeni düzen insanlık için yeni değerleri nasıl sağlayacak?

Sağladığı yeni değerlerde insanlık, farkındalık anlarını nasıl hayatına getirecek.

Bilgi ve iletişim akışının bu denli hızlı ve anlamsızlaştığı bir dönemde insan gerçeği yanılsamadan nasıl ayırt edecek?

Bilemiyorum…

Sadece arıyorum, sorguluyorum ve gözlemliyorum.

Diğer hafta görüşmek üzere.

#mindset #farkındalık #miuul #miullers

--

--

Sevval Hatice ÖTER

YTÜ Matematik | YET-GEN 2021–1 Trainee && 2021–3 LİDER| |https://linktr.ee/sevvalhaticeoter