Ve Kişiselleştirilmiş Sosyal Medya Başlar :TikTok⏰

Sevval Hatice ÖTER
3 min readJan 28, 2023

Sonradan gelip kralları tacından eden bir algoritma hikayesi.

Algoritmaları geliştirirken diğer sosyal medya platformlarının izlediği yoldan gitmeyip kişiselleştirilmiş bir sosyal medya deneyimini geliştiren bir sosyal medya platformu olarak karşımıza çıkan TikTok, Çin şirketi Bytedance tarafından geliştirilen bir sosyal medya platformu ve kısa videolar paylaşma platformudur.

2016 Eylül’de Douyin adıyla Çin pazarı için lansmanı yapılmıştır ve daha sonra TikTok olarak uluslararası olarak yayınlanmıştır.

Gençlerin kullanımın yaygınlaştığı bu app Facebook iktidarındaki sosyal medya platformları sonrası sosyal medyanın içerik üretim şeklini ve kitle erişim yöntemini değiştirmiş, kişiselleştirilmiştir.

Hatta öylesine etkilemiştir ki siyasilerin ülke genelinde yasaklama söylemlerinin de odağında olmuş,veri gizliliği ve kişisel verilerin korunması hakkında kanunların düzenlenmesine sebep olmuştur.

Peki TikTok’u öne çıkaran ve piyasayı kökten değiştirmesini sağlayan nedenler neler ?

  • 🏅İçerik üreticilerini ödüllendiren ve onları öne çıkaran bir yapıda olması. Örneğin Vine da çok popüler bir sosyal medya aracıyken üreticileri öne çıkarması daha az olduğundan popülerliğini kaybetti .
  • Videoları önceden belirlenmiş kategorilerde etiketleme.Videoların içeriğini anlamaya yardımcı olmak ve videoları daha iyi önermek için kullanılıyor.
  • 🕒Tiktok’un içerik üreticilerinin sadece “Tiktoker” etiketiyle öne çıkmasını sağlayan bir Yapay Zeka Algoritmasını arkasında taşıması.Facebook’un ilk başlarda yaptığı Facebook kurulmadan önce de tanınır olan insanlardansa(sporcular,liderler vb.) etiketi sadece TikTok ‘da içerik üreten insanları da öne çıkaran bir algoritmaya sahip olması.
Photo by Alex Haney on Unsplash

Zuckerberg bu durumu AI temelli bir Algoritma baz alarak Facebook ‘un düzenlenmesinde bir iç gözlem olarak görüp TikTok’un öne çıkmaya ilk başladığı dönemlerde Facebook’un da TikTok’un uyguladığı webden taranarak kişinin beğenilebileceği içeriğin öne çıktığı şekilde algoritmayı düzenlemiş.

  • 🫂Tiktok’un diğer sosyal medya içeriklerinin arkadaşlarının beğendiği içerikleri önüne çıkarmasının yanında öneri sistemlerini kullanıcıya özel kişiselleştirmeler şeklinde sunması.
  • ⛏İçeriklerideki ses ve görüntülerin özel olarak scrapelenip kişi analizlerinin ve personaların özel bir ambarda toplanmasına karşılık hem kişiselleştirilmiş bir sosyal medya hem de çok geniş bir veri ambarına sahip olması.

Bir videonun içeriğini analiz etme ve görüntü ve ses gibi ilgili bilgileri çıkarma yeteneğine sahiptir. Çıkartılan bu bilgiler daha sonra öneri algoritmasını geliştirmek, video için etiketler ve altyazılar oluşturmak ve videonun konusunu belirlemek gibi çeşitli amaçlar için kullanılabilir.

İç Görülerim:

Wow…tüm bunlar bana 1984 ‘ün artık bir kitaptan da öte yaşadığımız gerçeklik olduğu izlenimini uyandırdı .

Olayları anlayıp geleceği tasarlayan T-İnsanların diğerlerinden sıyrılması daha mı kolay olacak dersiniz?

Olayları anlamaktan kastım otomasyonlarla kendine daha çok cansız üretip zaman ve mekan bağımsız olarak işlerini yapanlar geleceği tasarlayıp resesyon olsa dahi finansal özgürlüklerini koruyanlar mı olacak?

Bence bir tık öyle,sizce?

Sevgiler.

Şevval👩🏻‍🌾

--

--

Sevval Hatice ÖTER

YTÜ Matematik | YET-GEN 2021–1 Trainee && 2021–3 LİDER| |https://linktr.ee/sevvalhaticeoter